ganaarghana.reismee.nl

daar zijn we weer:D

Dag lieve Hollanders,

Daar zijn we weer met een nieuw verhaal en we proberen er ook foto's op te zetten. Hopelijk lukt het zodat jullie een beetje een beeld hebben van ons leven hier maar we beloven niks! haha

Hadden we jullie vorige week net verteld dat we niet meer naar het ziekenhuis zouden gaan, komen we thuis en worden we gebeld. Er was een groot ongeluk gebeurd en iedereen met maar een beetje medische kennis werd verzocht naar het ziekenhuis te komen. Sjonge, wat moeten we daar nu weer mee!?! Toch hadden we zoiets van we moetne gaan, zijn tenslotte toch verpleegkundigen. Samen met een andere vrijwilliger in de taxi naar het ziekenhuis (zij had ons gebeld) Bij het ziekenhuis aangekomen was het een drukte van jewelste. Hadden al te horen gekregen dat er een vrachtwagen met allemaal mensen er in (dat is hiet het openbaarvervoer van en naar de dorpjes) was omgevallen. Eenmaal binnen liepen we langs allemaal mensen die op de grond lagen en waar allemaal mensen opheen stonden. Later hoorde we dat dit lijken waren,... Zijn naar de afdeling gegaan en het was echt 1 grote chaos, overal lagen mensen, ook op de grond want er waren geen bedden genoeg. Verder lag er overal bloed, urinen en afval op de grond,. We hebben gedaan wat we konden, al was het soms erg lastig want al snel was er veel materiaal al op wat het er natuurlijk absoluut niet makkelijker op maakt. Later hoorde we dagt er maarliefst 80 mensen in gezeten hadden die op weg waren naar een begravenis.. Er zijn uiteindelijk 36 oveledenen en 35 zwaargewonden. Echt afschuwelijk, toch zijn we blij dat we gegaan zijn. Iets doen is beter dan niets doen!

Zondag weer mee geweest naar de kerk met ons gastgezin. Het is een soort baptisten gemeende dus niet te vergelijken met wat we gewend zijn. Toch is het wel bijzionder om met het gezin mee te kunnen

Maandag zouden we beginnen op school. Stonden om half 8 netjes klaar om weg te gaan, begon het te regenen... en dat betekend in Ghana thuis blijven. natural Holiday ook wel genoemd. Heel erg apart maar goed. zijn in ghana dus blijven ook maar thuis.

Dinsdsag opnieuw naar school, daar aangekomen werd ons verteld dat het de verjaardag van de president was en dus iederen vrij is... Dat hield dus in weer een dag vrij.. om moe van te worden! Woensdag zijn we altijd vrij dan vegen we onze hut, doen onze was en kunnen evt, wat voorbereidend werk voor school doen. Donderdag dan eindelijk begonnen. Niets hield ons meer tegen! Kunnen er heel veel over vertellen.. wat gaat het onderwijs er hier anders aan toe.. ongelooflijk. Het zal niet altijd makkelijk voor ons worden want orde is hier zeer ver te zoeken maar we hebben het gevoel dat we hier wel iets kunnen betekenen. gaan er het beste van maken!

Verder gaaat het ook goed met ons, We vermaken ons prima samen (doen veel spelletjes) en zijn (nog) niet ziek geweest. nemen dan ook elke avond trouw onze sinaasappel (en 1x in de week ananas)

Ontzettend bedankt voor jullie positieve reacties op ons vorige verhaal. Vonden het erg moeilijk om de beslissing te maken maar zijn zeker blij dat we het gedaan hebben. En om dan zulke reaactiies te lezen doet ons zeker goed!

Lieve mensen, het ga jullie goed,

tot volgende week

Liefs Petty en Marijr

p.s. nu de foto's proberen!!!

Anita

He Meiden!

Nu de foto's erop aan het zetten. Ben benieuwd hoor! Wel leuk dat jullie dan direct deze reactie lezen of werkt dat niet op die manier???

Ik denk dat jullie zeker goede keuze hebben gemaakt en in geval van nood, zoals bovenstaand voorbeeld, kun je altijd nog helpen. Bovendien is onderwijs ook heel belangrijk!

Heel veel succes daar en ben benieuwd naar de foto's!

Zorg goed voor jullie zelf!

Dikke x Anita

Paulien

Wat een heftig verhaal zeg, maar ga wel met goede moet door!

Hopen dat de foto's gaan lukken ben heel erg benieuwd!:D

Liefs, uit Rijssen van Paulien.

Annerieke

Ha dames!

Wat maken jullie veel mee zeg - zo wil je graag aan de slag in het ziekenhuis maar is het totaal niet wat je wilt.. Stel je de Hollanders op de hoogte en zo kun je wel aan de slag in het ziekenhuis! Fantastisch dat jullie toch nog de nodige zorg hebben kunnen leveren in geval van nood.
Hoe moeilijk de beslissing ook is, het is wel de beste - ik denk dat ik er net zo over had gedacht (als vp). Ben erg benieuwd naar jullie verhalen over school, wat jullie daar zoal doen.
P-D Z. houdt ons goed op de hoogte ;)!

Meiden, heel veel succes ook deze week weer - houd jullie aan je vitamientjes en NIET ziek worden!

Dikke knuffel,
Annerieke

Ps; houden jullie ook de (bijzondere) ervaringen bij op de dagkalender?

stephan,annemieke,marijn en samuel

Hoi lieve meiden, no one told you it was easy...wat hebben jullie in deze korte tijd al veel meegemaakt zeg! Volgen de verhalen en vooral dit verhaal heeft diep indruk gemaakt, hoe zal dat voor jullie wel niet zijn. Trots op jullie zelf mogen jullie zijn dat je met deze situatie in het ziekenhuis je dienstbaar en zorgzaam hebben opgesteld, respect! Wensen jullie veel geduld en lol op school. dikke kus x

Jeleesa

Wat een onvergetelijke maar dankbare dingen hebben jullie weer meegemaakt zeg!
Nog heel veel meer onvergetlijke momenten en plezier toegewenst.. liefs Jeleesa

Corjanne

hoi meiden,,,

jammer dat de foto's zo te zien niet lukken,
maar goed om te horen dat jullie je vermaken, wat voor de mensen daar kunnen doen en vooral dat het goed met jullie gaat!!!

ben benieuwd hoe de nieuwe week volgende week weer zal zijn... (er is toch wel weer iets/ veel NIET NEDERLANDS, want dat is al 3 weken zo!!!)

doei lieve meiden!!!

dikke kus Corjanne

Marielle de Bruijn

hoi meiden,

wat een lang verhaal weer om te lezen, erg leuk hoor daar niet van! Fijn dat jullie je nuttig hebben kunnen maken na dat vrachtwagenongeluk, zijn dan ineens een hoop mensen waar het om gaat he?
Jammer dat jullie toch overal zo'n geduld voor moeten hebben, vrij is leuk, maar op die manier? En jullie blijven zo te lezen overal van de ene verbazing in de andere vallen, wat een verschillen met Nederland.
Fijn dat het verder goed met jullie gaat ook met de gezondheid, denk om jezelf!! Veel succes verder en tot de volgende keer. Ik heb nog geen foto's kunnen bekijken maar dat kan ook aan mij liggen hoor haha!! groeten Chris, Marielle, Henri en Heleen de Bruijn

Jantine

Hey,

Leuk om weer wat van jullie te horen.
Ik begrijp uit de verhalen dat het echt een cultuurschok voor jullie is!
Tja, wat mogen we dankbaar zijn dat we in het westerse Nederland wonen.
Hopelijk kunnen jullie nog een steentje bijdragen, is het niet in het ziekenhuis dan wel op school.
Want dat is toch altijd de bedoeling geweest, toch?

Gelukkig hebben jullie het reuze naar het zin bij het gastgezin.

veel liefs van Jantine

p.s. jullie houden het wel spannend allemaal!!

Nicolien

Hoooi meiden!
Super om jullie verhalen te lezen! Het is vast heel fijn om samen te zijn, of niet? Fijn dat jullie je toch nuttig kunnen maken, ook al is het allemaal anders dan in eerste instantie het plan was.
Heel veel plezier verder!

xx!

Familie W. Oskam

Dag meiden,

Wat een ervaringen hebben jullie nu al opgedaan! Gelukkig zijn jullie samen. Wat jullie zien en meemaken is voor ons onwerkelijk. Het zet ons met beide benen op de grond.

Veel succes en plezier,

Liefs Wim, Mar, Wilc, Jor, M, Lon, Marin

Fam. Schep

Hoi meiden,

Fijn om weer van jullie te horen!!!
Jullie hebben wel weer wat meegemaakt zeg!
Het is dan weer goed om samen te zijn zodat je alles met elkaar kunt bespreken!

Wij wensen jullie veel succes toe bij alles wat jullie hopen te gaan doen!

Liefs, Teus, Marianne, Niels, Esther/Jos en Edwin Schep

anja spee

Wat fantastisch meisjes . Leuk jullie verhalen te lezen .Veel plezier.

Sam en Maud

Jeetje, wat heftig! Maar wat goed dat jullie gedaan hebben wat jullie konden doen.
succcces & plezier, en neem ladingen ananas voor ons mee want jeetje wat heb ik zin in een ghanese ananas!! :) liefs

Joke

Helpen met schaarse middelen is heel moeilijk en voor ons niet voor te stellen.Het zal nog wel op je netvlies blijven staan. Jullie hebben gedaan wat je kon doen en hopelijk gaan jullie ook een heleboel leuke ontroerende ervaringen op doen!
fijne tijd samen!

Arina

Hoi meiden,

Wat een andere wereld en hoe anders gaan de dingen dan hier!goed om te horen dat het met elkaar en bij het gezin heel goed gaat. Ik hoop dat het werken ook goed gaat komen zodat je straks ook met een voldaan gevoel naar huis kunt komen. Hier gaat alles zijn gangetje; het regent vandaag al weer de hele dag (dat zullen jullie wel niet missen!) de herfst is echt begonnen.

Veel succes met alles en veel liefs van Thijs, Arina & Fenne!

Frances

Hoi Paulette en Marije,
Leuk om jullie verhalen te lezen. Wat hebben jullie al veel meegemaakt in zo'n korte tijd! Het lijkt vast of jullie al veel langer weg zijn..
Ik wens jullie heel veel succes met alles wat nog komen gaat! En niet te vergeten, geniet ervan!
Liefs je nicht Frances

Ometon en Tante Jannie

Dag meisjes hier eindelijk een berichtje uit odijk
hier alles oke/ We hopendat jullie toch nog een fijne tijd krijgen want als ik jullie mailtjes lees gaat het nog niet zo als jullie verwacht haddenToch maar door gaan je zult eens zien dit mooie onver wachte dat jullie nog te wachten staat is veel mooier dan een uitgestippelde levensweg . Op een keer kom je nog wel in een situatie terecht waar je heel nuttig werk kunt doen. Je hebt nog twee maanden voor de boeg , soms zou ik wel eens even om het hoekje willen kijken hoe jullie de dag door brengen even douchen en van jullie heerlijke maaltijd proeven sorrij meiden probeer er een mooie tijd van te maken pas goed op je zelf en geniet met volle teugen van alle mooie dingen die op pad komenHeel veel lieve groetjes van Ome Ton enTante jannie doei Avonturiers.

martje

Ha meiden,

Moedig dat jullie op deze manier verder zijn gegaan!
Veel sterkte ook op school!
Petty we moeten na jullie reis maar eens wat afspreken ;) is er nu niet meer van gekomen..

Liefs mar

Eveline (endo)

Hallo globetrotters.

Allereerst fijn te horen dat het goed met jullie gaat. Wat een verhaal zeg over dat ongeluk en wat een drama. Dapper dat jullie geholpen hebben. Hebben de mensen daar nog gereageerd op het feit dat jullie niet verder wilden in het ziekenhuis ? Hadden jullie het bij nader inzien toch niet een weekje willen proberen ? Hopelijk vinden jullie je draai op school. Jullie kunnen vast veel betekenen voor de kinderen daar al is het een ongeordende bende. Misschien kunnen jullie er een beetje positiviteit brengen en een lach begrijpt iedereen. Verder alles goed hier in het Diak. op de endo.afd. Succes en lieve groetjes. Eveline

lida(endo)

Hallo Meiden,

Leuk om jullie leven daar te volgen. Jullie zijn bijna alweer een maand weg Het is toch anders geworden als jullie je hadden voorgesteld maar deze nieuwe wending is ook een leuke tegelijk een uitdaging. Het moet verschrikkelijk wennen zijn aan het lakse (in onze ogen ) tempo daar . Hier in het utrechtse gaat alles zijn gangetje. Heb nog wel een heel leuk nieuwtje ik ga oma worden wat klinkt het verschrikkelijk truttig. Het is wel een heel speciaal gevoel al kan ik mij er nog weinig bij voorstellen maar het duurt nog effe ze is 5 April uitgerekend. Veel succes .
lieve groetjes lida

Annette

Heee lieve meiden,
Ik heb eindelijk jullie verhalen gelezen .. En wooow wat heftig zeg !!
Ik vind het ontzetten goed van jullie dat jullie doorzetten en de mensen daar tot een hulp zijn !!
Ik wens jullie een hele goeie tijd toe daar en ik zal jullie meenemen in gebed !

Liefs Annet

de Bemmels

Hoi lieve meiden,

Het is net een film waarin jullie zitten, dit gebeurd alleen in films, maar dus ook echt. Hier word je geduld dus echt op de proef gesteld. ongelovelig dat daar alles zo gaat. Vandaag gehoord op school dat als je 5 keer te laat komt gelijk leerlingambtenaar word ingeschakelt met een boete van 300 euro. daar is bij jullie nog geen spraken van. Genieten wel van jullie verhalen , maar als je er bij stil staat is het toch in en in triest. veel sterte met jullie verdere onderneming.

Goet en veel liefs van ons de Bemmels

Gerrit, Mariska, Daan en Britt

Hallo meiden,

Goed om te horen dat het goed met jullie gaat, ondanks de tegenslag.
Maar jullie hebben en goede keuze gemaakt.
Bizar dat verhaal van die vrachtauto, je ziet het inderdaad wel eens op televisie dat ze dan allemaal in een container op de vrachtwagen staan, maar dat kan ook verkeerd gaan ,dat zie je maar weer.
Goed dat jullie toch zijn gaan helpen.
En nu de school, leuk hoor.
We zijn erg benieuwd naar de foto's hoop dat het snel gaat lukken.
Heel veel sterkte in jullie verdere loopbaan in Ghana.

Groetjes
Gerrit, Mariska Daan en Britt Oskam

tante willy

met belangstelling volg ik jullie wel en wee.
maar wat ik me voordurend afvraag wat voor taal spreken jullie daar
in meerkerk is ook iemand naar ghana gegaan voor stage,en belde 6 weken later naar huis dat ze getrouwd was met een ghanees.
moet je maar niet doen...
hartelijke groet tante willy